Aannemingsovereenkomst getekend

 Vrijdag17 mei 2019: een heugelijke dag voor alle inwoners van Garmerwolde. Het voorhuis van dorpshuis De Leeuw gaat versterkt en gerenoveerd worden en het achterhuis, te weten de grote-zaal, toiletten en entree, wordt compleet nieuw opgebouwd. Eindelijk konden dan de handtekeningen van de Stichting Dorpshuis Garmerwolde en van Havenga Bouw vof onder de aannemingsovereenkomst gezet worden. Plaats van handeling: Het Geweide Hof van de fam. Van Zanten in Garmerwolde, want in dorpshuis De Leeuw is de asbestsanering begonnen.

Jano van Gils heette namens NCG (Nationaal Coördinator Groningen) alle aanwezigen hartelijk welkom en gaf vervolgens het woord aan Karin Lugtmeier, voorzitter van het dagelijks bestuur van het dorpshuis. Het heeft, zo begon Karin, al met al, ettelijke jaren geduurd voor alle plannen en financiën rond waren maar het eindresultaat zal die lange voorbereidingstijd meer dan waard blijken. De plannenmakerij begon al in 2012. Zeven jaar geleden dus. Vlak voordat de aardbevingsprobematiek de gemoederen in Groningen bezig ging houden. De subsidie-aanvraag bij de NAM werd vanwege deze aardbevingsprobematiek, na een tijdje van radiostilte, ondergebracht bij het programma Elk Dorp een Duurzaam Dak. Vervolgens kregen we ook te maken met het programma ‘Versterking Dorpshuizen’, vertelt Karin. En met de koppelkansen die daarbij mogelijk waren. Nou, die koppelkansen hebben we ten volle benut, denken we. Weten we eigenlijk wel zeker. Was ons project aanvankelijk zo’n drie ton groot, nu is dat één komma vier miljoen geworden. Voor dat geld krijgen we een duurzaam en versterkt dorpshuis. Voor de helft gloednieuw en voor de andere helft ‘zo goed als nieuw’. Optimaal geïsoleerd en waar maar mogelijk onderhoudsvriendelijk. En natuurlijk LED-verlichting, gebalanceerde ventilatie, vloerverwarming enzovoort. En met een paar moderne werkruimten die verhuurd kunnen worden, zodat het dorpshuis een bron van ‘vaste’ inkomsten krijgt. Bijvoorbeeld Buurtzorg: die krijgt volgend jaar een mooie nieuwe werkruimte op de begane grond.

Karin merkt wel op dat zo’n groot project eigenlijk alleen maar mogelijk is als je, als bestuur, kunt vertrouwen op een bouwteam van ervaren/deskundige vrijwilligers. En die vrijwilligers moeten dan liefst ook nog gepensioneerd zijn want alle overleg met NCG, CVW, de gemeente, de Provincie enzovoort vindt overdag plaats en alleen op werkdagen. Voor mij, zegt Karin, is zoiets niet te doen, want ik werk overdag. In het onderwijs. Zelfs af en toe vrij nemen is daar onmogelijk.

Maar nu genoeg gepraat, we zijn hier met alle betrokkenen bijeen om het contract met onze aannemer Havenga te ondertekenen. Met een feestelijk tintje. Een goed resultaat moet je immers nooit ongemerkt voorbij laten gaan. Over een jaar hebben we in Garmerwolde een schitterend nieuw dorpshuis.

VLNR: Peter Havenga namens Havenga Bouw vof en namens Stichting Dorpshuis Garmerwolde: Henk Vliem, Karin Lugtmeier (vzr) en Harm Derk Tammeling 

Het Bouwteam, Henk Vliem

 foto’s van Sieb-Klaas Iwema;  

Aanwezig waren: 

– bestuur Stichting Dorpshuis Garmerwolde (6 personen)

– Bouwteam (4)

– Havenga Bouw vof (1)

– NAM (2)

– NCG (3)

– CVW (2)

– GroningerDorpen (2)

– fotografen (G & T Express, gemeente)

Deel dit bericht