Bouwnieuws juni 2019

Hier houden we u regelmatig op de hoogte van de stand van zaken van de verbouwing van dorpshuis De Leeuw. Wat is er de laatste tijd gebeurd? En wat zijn we van plan! Wel, een paar dingen zijn zeker het vermelden waard:

  • De asbestsanering duurde langer dan was verwacht omdat er meer asbest in het pand aanwezig was dan er op de asbest-inventarisatie-lijst stond. Dat was een tegenvaller. Zowel qua tijd als qua geld. Inmiddels is De Leeuw helemaal asbest vrij. 
  • Daarna werd begonnen met het slopen van de Nehobo-vloeren in de keuken en de gang. Tegelijkertijd werd daar ook het systeemplafond verwijderd. Verrassing: er werd ontdekt dat de muur tussen de gang en grote-zaal de naam muur eigenlijk niet waard is. Het blijkt dat die muur vroeger het begin vormde van het toneel en dus bestond uit twee gemetselde poeren met een ijzeren balk er tussen. Eind jaren zeventig was de ruimte onder de balk dichtgemetseld. Het geheel was zo gammel, vond de sloper, dat hij vreesde dat die muur zou instorten als hij door zou gaan met het slopen van de vloeren in de keuken en gang. Want als die muur zou instorten zou de kans zeer groot zijn dat het dak van het voorhuis zou volgen. Eerst moest de kap dus gestut worden. En dan niet vanaf de zolder natuurlijk, maar vanaf de vaste grond onder de vloer van de zij-zaal. Zie foto’s . Bij het stempelen van de zolderbalklaag in de zij-zaal bleek één van de zolderbalken een ‘holle-doos’ te zijn, een nep-balk dus. Toen tenslotte de kap eenmaal gestut en verstevigd was konden de sneldekpannen verwijderd worden, waardoor de kap ruwweg de helft lichter werd. Pas daarna kon er verder gegaan worden met het slopen van de vloer in de keuken en gang. Eén en ander betekende wel dat aannemer Havenga zijn werkvolgorde drastisch moest wijzigen. Inmiddels zijn de vloeren er uit en de dakpannen er af.
  • Omdat de kap in een veel slechtere staat verkeerde dan verwacht/gehoopt was, hebben we moeten besluiten dat er op het voorhuis een geheel nieuwe kap komt.
  • Verder zijn we bezig te onderzoeken of er financiering mogelijk is via de route van het Restauratiefonds/Cultuurfonds-Groningen. Het buitenaanzicht van het voorhuis van De Leeuw is immers vorig jaar door de gemeente gekenmerkt als ‘karakteristiek/beeldbepalend’. Dat betekent dat een aantal van de werkzaamheden die aan het voorhuis worden verricht als restauratie-werkzaamheden kunnen worden beschouwd.. Bijvoorbeeld: een oud-hollands pannendak in plaats van sneldekkers. Inmiddels zijn hierover de eerste gesprekken gevoerd met een medewerker van de afdeling Erfgoed van de gemeente. Deze afdeling beslist uiteindelijk over de omvang van de restauratie-werkzaamheden en dus over de hoogte van de financiering van het Restauratiefonds/Cultuurfonds-Groningen

Het Bouwteam, Henk Vliem

Alle sneldekpannen zijn van het voorhuis verwijderd om de kap lichter te maken (foto, Henk Vliem)
De kap van het voorhuis is tijdelijk versterkt en met stempels gestut (foto, Henk Vliem)